Bestellijst

Geen bestellingen

Volksuniversiteit Zuidlaren

Cursuscode: GA2210

Astronomie

Astronomie
Cursuscode: GA2210

De drie lezingen vereisen geen voorkennis.

Sterrenbeelden

Sterrenbeelden zijn een begrip maar hoe en waarom zijn ze tot stand gekomen? Gebruiken hedendaagse astronomen ze ook nog? We behandelen de historie en huidig gebruik van sterrenbeelden. U leert met een planisfeer de weg aan de sterrenhemel en kunt, aan het eind van de les, de namen van de helderste sterren vinden en aanwijzen.

Zon, Aarde en Maan

De Aarde en haar begeleider, de Maan, maken deel uit van ons zonnestelsel. Vanavond behandelen we dit systeem en zult u antwoord krijgen op de volgende vragen: De Zon is een modale ster en valt amper op in de Melkweg. Wat is zijn locatie. Hoe zijn de bewegingen en hoe is het zonnestelsel ontstaan? Wat zijn Zons- en Maansverduisteringen en onder welke omstandigheden komt dat voor? Wat kunt zelf zien van de Maan.

Kometen en Meteorieten

Het zonnestelsel heeft naast planeten en manen ook een grote hoeveelheid aan brokken steen, puin en kometen. Kometen waren voorbodes van onheil en meteorieten hebben grote kraters in de aarde geslagen. Gebeurt dit heden ten dagen nog? Hoe zijn die ontstaan en waar komen ze vandaan? Na vanavond weet u het.

Maandag 23 januari 2023
3 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 44,00
Dhr. G. (Gerard) van den Braak
19:30 - 21:30
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
G. (Gerard) van den Braak
G. (Gerard) van den Braak
Gerard van den Braak is 40 jaar amateurastronoom en voorzitter van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Noord Drenthe. In zijn privé sterrenwacht te Zuidlaren neemt hij de sterrenhemel waar en maakt hij foto's.