Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: GA2120

Astronomie 2021/2022

Astronomie 2021/2022
Cursuscode: GA2120

De drie lezingen vereisen geen voorkennis. De eerste avond gaat over het ontstaan en levensloop van sterren. De tweede over hoe je die sterren als amateur kan vinden en waarnemen. De derde avond gaat over de laatste ontwikkelingen m.b.t. zwarte gaten en zwaartekracht golven.

  1. Ontstaan en levensloop van sterren.Sterren zijn er in soorten en maten. Ze worden geboren, leven en sterven. Ook onze Zon is een ster en zal dus niet het eeuwige leven hebben.Vanavond behandelen we de levensloop van sterren en kijken wat de restanten ons laten zien en kunnen leren.
  2. Waarnemen van de sterrenhemel (25 jan. 2021)Met het blote oog kunnen we ongeveer 5000 sterren zien, met een eenvoudige verrekijker worden dat er 50.000. Met een telescoop zijn dat er ontelbare.Vanavond gaan we kijken hoe we sterren kunnen vinden en waarmee die te observeren zijn.We maken een waarneemlijstje van mooie en eenvoudig te vinden objecten.
  3. Zwarte gaten en ZwaartekrachtgolvenZwarte gaten spreken tot ieders verbeelding en roepen vele vragen op. Een zwart gat is niet te zien, zijn aanwezigheid is wél aantoonbaar.Einstein voorspelde zwaartekrachtgolven, een verstoring van ruimtetijd. Waarneembaar als de golven veroorzaakt door een steen in een vijver, maar dat door heftige gebeurtenissen in het Heelal. Veel instrumenten zochten vergeefs maar met LIGO zijn recentelijk de eerste golven waargenomen.Vanavond behandelen we de zoektocht naar zwarte gaten en zwaartekrachtgolven en wat we met deze kennis kunnen.
  4. Optioneel en bij helder weer: Excursie naar de Polluxsterrenwacht Zuidlaren. Bij helder weer kan er waargenomen worden.

 

Planisfeer, kosten €12. Mee te nemen op 1e avond. Niet verplicht, wel aan te bevelen.Maandag 7 februari 2022
3 lezingen van 2,5 uur aanvangstijd 19:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 54,00
Dhr. G. (Gerard) van den Braak
19:15 - 21:45
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
G. (Gerard) van den Braak
G. (Gerard) van den Braak
Gerard van den Braak is 30 jaar amateurastronoom en voorzitter van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Noord Drenthe. In zijn privé sterrenwacht te Zuidlaren neemt hij de sterrenhemel waar en maakt hij foto's.