Bestellijst

Geen bestellingen

Volksuniversiteit Zuidlaren

Cursuscode: BG2240

Verhalen in de klassieke muziek

Verhalen in de klassieke muziek
Cursuscode: BG2240

Tot laat in de 18e waren componisten van naam en faam in dienst van een adellijk heer, de kerk of een kerkleider. De componist kon niet zomaar vrij componeren. Soms voerden componist en werkgever stevige onderhandelingen over de compositie of uitvoering.

Hoe is het werk van Palestrina verweven met de contrareformatie en hoe ontwikkelde de protestantse (orgel)muziek zich juist in Noord West Duitsland? Waarom wilde Händel zo graag naar Londen?

Ook een componist is een mens met opvattingen; verhoudt zich tot de eigen omgeving of treurt om een verloren liefde. In de muziek is meer te horen wanneer muziek en het historisch verhaal bij elkaar komen.

In de cursus plaats ik een aantal componisten in hun tijd te beginnen bij de vroege Renaissance en eindigend in de Romantiek van de negentiende eeuw. Iedere bijeenkomst zijn muziekfragmenten te horen van de besproken componisten.

Dinsdag 7 maart 2023
5 lezingen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 72,50
Mw. G (Geerte) Binnema
14:00 - 16:00
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
G (Geerte) Binnema
G (Geerte) Binnema
Tijdens mijn studie geschiedenis speelde ik in een kamerorkest en zong ik in een koor. Vanaf die tijd boeide mij al het snijvlak tussen muziek en geschiedenis. Hoe waren componisten gebonden aan de eigen tijd en tegelijkertijd vernieuwend? Hun persoonlijk verhaal voegt voor mij iets toe aan het muzikaal beleven.