Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: NA2020

Drenthecursus landschap en geschiedenis

Drenthecursus landschap en geschiedenis
Cursuscode: NA2020

………Cursus Drents en Drenthecursus…..

 In samenwerking met het “Huus van de Taol“ in Beilen.

Drenthecursus Landschap en Geschiedenis 8 lessen inclusief excursie
Wat was de invloed van de mens op het ontstaan van het Drentse landschap? Hoe ontstonden bijvoorbeeld de Drentse esdorpen en wat is de betekenis van bepaalde veldnamen? En hoe herken je ‘in het echt’ de vroegere es, de hooilanden, de woeste gronden, de loop van het diep? Maar ook: wat was het belang van de vervening en hoe werden precies de kanaaldorpen ingericht? Naast het landschap is er ook aandacht voor de bestuurlijke geschiedenis van Drenthe: dingspelen, etten, Etstoel, Ridderschap en Eigenerfden, marken, willekeuren, het ontstaan van de gemeenten. De lessen worden gegeven in het Drents maar dat is ook prima te volgen voor niet-Drentstaligen. Ook voor de taal zelf is volop aandacht: spelling, muziek, uitspraak, moeilijke woorden, zelf schrijven. De cursus is bedoeld voor oud- én nieuw-Drenten.
Het cursusboek biedt een aantrekkelijke afwisseling van voorleesteksten, gedichten, literaire teksten, woordenlijsten, spelling en liedjes. U kunt bij de aanschaf ervan kiezen uit verschillende varianten van het Drents. De docente bestelt na de eerste les de boeken. De kosten hiervan (ca. 25 Euro) dient u rechtstreeks met de docente te verrekenen. Deelnemers van de Drenthecursus Taal en Cultuur (najaar 2020) hebben dit cursusboek al in hun bezit.
De Drenthecursus Landschap en Geschiedenis is een aanvulling op de Drenthecursus Taal en cultuur. Het is nadrukkelijk geen vervolg. U kunt ook nu voor Landschap en Geschiedenis kiezen en in het najaar van 2021 voor Taal en Cultuur.

 

Donderdag 21 januari 2021
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 108,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. A. (Anja) Schuring
14:00 - 16:00
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
A. (Anja) Schuring
A. (Anja) Schuring
Anja is een geboren en getogen Drentse. Ze heeft deze cursus mede ontwikkeld en reeds eerder gegeven. Ze is volledig thuis in de Drentse taal en cultuur. Ook over de geschiedenis van Drenthe, weet zij als voorzitter van de Drents Historische Vereniging veel te vertellen.