Bestellijst

Geen bestellingen

Volksuniversiteit Zuidlaren

Cursuscode: GB2220

Moderne Wetenschap en Technologie

Moderne Wetenschap en Technologie
Cursuscode: GB2220

We kunnen ons een leven zonder elektronische apparatuur als computers, televisies, smartphones of elektrische auto’s nauwelijks meer voorstellen. Daarnaast leunen het huishouden, de industrie en de gezondheidszorg zwaar op chemische verbindingen en materialen. Toch is het bestaan van die apparaten en chemische verbindingen lang niet zo vanzelfsprekend als we denken. De huidige technologische samenleving is voor een groot deel te danken aan de kennis over de opbouw van het universum en het gedrag van atomen. Ruim honderd jaar geleden werd de basis gelegd voor nieuwe theorieën zoals de kwantummechanica en de relativiteitstheorie, door mensen als Albert Einstein, Max Planck en Niels Bohr. Het was het begin van het ‘atoomtijdperk’, dat heeft geleid tot honderden nieuwe toepassingen en uiteindelijk tot onze moderne samenleving. Toch moeten we ons ook realiseren dat we steeds meer komen te leven in een wereld waarin niet wijzelf, maar atomen ‘regeren’. Het atoomtijdperk kent mooie kanten, maar ook een ongrijpbare, mysterieuze en wellicht bedreigende keerzijde.

In de cursus gaat het over de opbouw van het universum, worden natuurverschijnselen verklaard en worden beroemde wetenschappers en hun theorieën besproken. Ook wordt verteld hoe diverse natuurwetten en theorieën hebben geleid tot belangrijke (technologische) toepassingen in onze moderne samenleving, hoe de werking daarvan is en hoe de toekomst eruit kan gaan zien. De cursus is te volgen voor iedereen die interesse heeft op dit gebied, ook zonder voorkennis van wis- en natuurkunde. Het bestaat uit vijf ‘hoorcolleges’, met mooie Power-Point-presentaties, filmpjes en simulaties van natuurfenomenen en verschijnselen.

Bouwstenen van de Materie,
Inleiding tot de atoomfysica en kwantummechanica

Dit rijk geïllustreerde en 282 bladzijden tellende boek wordt gebruikt als leidraad en aanbevolen als lesmateriaal. De cur-sisten zijn vrij om het boek aan te schaffen. Het boek kan via de docent worden aangeschaft. Het boek kost € 29,-.

Eventueel kosten kopieën hand-outs; wordt apart verrekend.

Woensdag 22 maart 2023
5 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 73,00
Dhr. H.J. (Heiko Jan) Mein
19:30 - 21:30
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
H.J. (Heiko Jan) Mein
H.J. (Heiko Jan) Mein
Heiko Jan Mein studeerde wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte ondermeer als docent aan verschillende hogescholen en academische opleidingen. Voorts vervulde hij meerdere managementfuncties bij de overheid en had hij diverse bestuurlijke nevenfuncties. Heiko Jan Mein is ook de auteur van het boek “Bouwstenen van de Materie”, een inleiding tot de atoomfysica en kwantummechanica, dat als leidraad bij de cursus wordt gebruikt. De lessen worden verzorgd met gebruikmaking van PowerPointpresentaties, filmpjes, animaties en computerapplicaties voor simulatie van wetenschappelijke experimenten.