Bestellijst

Geen bestellingen

Volksuniversiteit Zuidlaren

Cursuscode: GE2220

Stenen kunnen spreken: Geschiedenis, Wetten en Stenen

Stenen kunnen spreken: Geschiedenis, Wetten en Stenen
Cursuscode: GE2220

In cursus 1 van de leergang ‘Stenen kunnen spreken’ ligt de nadruk op de groei van de wetenschap geologie, hoe geologische wetten en regels werden ontdekt en worden gebruikt. Van de grote kringlopen van processen worden er enkele besproken. De diversiteit van gesteenten wordt summier ingeleid met nadruk op sedimentaire gesteenten. ‘Huiswerk’ oefeningen helpen om gesteente te leren lezen. De college volgorde is:

  1. Inleiding met algemene gegevens
  2. Ontwikkeling geologe van prehistorie tot heden
  3. Kringlopen van interne/externe krachten
  4. Stollings- ,metamorfe-, sedimentaire stenen
  5. Wat vertellen zanden, kleien en kalken verder

De syllabus (verkrijgbaar via, en af te rekenen met de docent , €20) omvat de ‘rode draad’ van de colleges; niet  alle afbeeldingen die als Power Points zijn gebruikt. Power Point beelden worden niet separaat verschaft.

Donderdag 17 november 2022
5 lezingen van 2,5 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 91,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. Dr. T.J.A. (Tom) Reijers
13:30 - 16:00
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
Dr. T.J.A. (Tom) Reijers
Dr. T.J.A. (Tom) Reijers
Geoloog, docent, avonturier, reisleider, auteur Tom Reijers volgde scholing in Nederland, Indonesië en studeerde in Leiden. Vervulde militaire dienst in Suriname. Wereldwijd werkte hij 30 jaar als exploratie- en research-geoloog voor Shell. Gepensioneerd werd hij zelfstandig consulent, gaf/geeft cursussen, lezingen en gastlessen op scholen en begeleidde wetenschappelijke reizen en expedities in de poolgebieden Antarctica, Groenland, IJsland, Spitsbergen, in woestijnen en tropische regenwouden in Noord- en Zuid Afrika, Amerika, Oman, en Indonesië , in vulkaan- en koraalrif gebieden in de Malediven, Molukken en op Papua Nieuw Guinea. Hij was gast medewerker voor museum Naturalis in Leiden en is lid van de ‘International Commission on the History of Geological Sciences’. Hij bestudeert en publiceert over historische aspecten van de geologie in Nederland, Spanje en West-Europa.