Bestellijst

Geen bestellingen

Volksuniversiteit Zuidlaren

Cursuscode: DA2270

Beeldende kunstfilosofie

Beeldende kunstfilosofie
Cursuscode: DA2270

Beeldende kunsten geven vorm aan onze wereld en aan ons denken. In deze reeks lessen ondernemen we een spannende reis vanaf de oorsprong van de beeldende kunsten tot aan de hedendaagse kunst. Hoe de ideeën vanaf de oermens tot nu toe met lijnen, kleuren en andere basiselementen zijn vastgelegd in beelden, tekeningen en schilderijen. Zijn deze processen spontaan of doordacht? Welke rol spelen wetenschap en kennis hierin?

In deze cursus stellen we stapsgewijs deze en andere vragen en zoeken we naar antwoorden. Waarom vinden mensen in de ene tijd iets mooi en in een andere tijd niet? Is kunst belangeloos, puur, schoon? Hoe kunnen wij ons eigen oordeel vormen over kunststromingen, kunstenaars, kunstwerken en hun invloed op de hedendaagse kunst? Wat zijn beeldende kunsten? Hoe kunnen we de betekenissen van kunstwerken ontrafelen? Kunnen we tijdens het kijken naar kunstwerken op onze waarneming vertrouwen, of hebben we ook andere hulpmiddelen nodig, zoals een methode om kunstwerken te analyseren en te vergelijken?

In deze cursus komen verschillende hulpmiddelen aan bod die het kijken naar beeldende kunstwerken interessanter kunnen maken. Lesmateriaal De cursus wordt gegeven m.b.v. PowerPoint presentaties.

Ter ondersteuning van de lessen kunnen de cursisten het e-boek ‘Beeldende Kunstfilosofie’ kosteloos downloaden via deze link.

Woensdag 21 september 2022
10 lezingen van 1,5 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 109,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. L.G.M. (Lidwien) Schuitemaker
Boek: Beeldende Kunstfilosofie (klik hier voor meer informatie)
10:30 - 12:00
Locatie: Ons Dorpshuis (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
L.G.M. (Lidwien) Schuitemaker
L.G.M. (Lidwien) Schuitemaker
Lidwien Schuitemaker is afgestudeerd in sociale wetenschappen en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, met specialisatie kunstfilosofie. Zij heeft promotieonderzoek kunstfilosofie gedaan aan de Universiteit Leiden en een diploma grafiek behaald in Debrecen. Lidwien is werkzaam als onderzoeker, publicist, beeldend kunstenaar, gastspreker en docent filosofie. Zij is medeoprichter van uitgeverij Filograph en auteur, redacteur en vormgever van verschillende kunst- en filosofie boeken. Zij werkt zowel theoretisch als praktisch aan het filographisch onderzoek van vorm, ruimte en denken. Meer informatie over haar werk is te vinden op www.lidwienschuitemaker.nl, Fb: Lidwien Schuitemaker en www.kunstpuntgroningen.nl.