Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: DA1820

Filosofie, Democratie in het postfaktisch tijdperk

Filosofie, Democratie in het postfaktisch tijdperk
Cursuscode: DA1820

‘Postfaktisch’ werd in 2016 in Duitsland uitgeroepen tot woord van het jaar. Amerika en Groot Brittanië deed hetzelfde met het Engelse equivalent ‘post-truth’. Inmiddels spelen ‘fake news’ en ‘alternatieve feiten’ op alle niveaus een soms doorslaggevende rol. Wat nu?
In deze cursus gaan we in op de filosofische achtergronden van dit verschijnsel. Hoe verhoudt de opkomst van de ‘postfaktische’ samenleving zich bijvoorbeeld ten opzichte van het postmodernisme ? Zij deden immers niet de Waarheid in de ban. Maar hebben we het er sindsdien nog over om de rechtmatigheid van al onze ‘gevoelde waarheden’ tegen elkaar af te wegen? En wat betekent dit alles voor het voortbestaan van democratie ? Die is per slot van rekening gebaseerd op het gebruik van de Rede in plaats van op de willekeur van het gevoel.

Leesteksten worden tijdens de les tegen kostprijs, maximaal € 5,-, ter beschikking gesteld. De kosten hiervan dienen rechtstreeks met de docent afgerekend te worden.

Maandag 24 september 2018
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 09:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 119,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. D (Diana) de Esch
09:30 - 11:30
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adres gegevens)
D (Diana) de Esch
D (Diana) de Esch
Diana de Esch heeft haar doctorandustitel in de filosofie behaald aan de RuG. Ze heeft zich daar gespecialiseerd in de moderne en hedendaagse filosofie en zich gespecialiseerd in de verhouding tussen de Angelsaksische en de continentale filosofie. Onlangs heeft ze een researchmaster gericht op dit onderwerp afgerond aan de Université Paris Nanterre in Parijs. Daarnaast heeft Diana een studie Franse Moderne Letteren voltooid aan de Sorbonne met een specialisatie in didactiek. Diana verzorgt cursussen en lezingen in o.a. Groningen, Zuidlaren en Winsum.