Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: DA1930

Filosofie, Liefde is.....

Filosofie, Liefde is.....
Cursuscode: DA1930

In deze cursus gaan we ons bezighouden met de centrale vraag: Wat is liefde?

Liefde is van alle tijden; het is er altijd geweest en zal er ook altijd zijn. Ieder mens heeft immers de behoefte om geliefd te zijn en lief te hebben. Toch lijkt de moderne mens meer dan ooit te worstelen in haar omgang met de romantische liefde; enerzijds, was zij nog nooit zo geobsedeerd met succesverhalen over de liefde, en anderzijds was zij nog nooit zo onsuccesvol in het aangaan van duurzame relaties. Het onthult een spanning tussen het ideaal en de werkelijkheid van de liefde. Het is die spanning die we in deze cursus zullen onderzoeken en bevragen met behulp van twee filosofen: Alain de Botton (1969) en Søren Kierkegaard (1813-1855)

In het boek “De weg van de liefde” fileert Alain de Botton, de oprichter van de "School of Life", de geest van onze tijd, in haar verstaan van de liefde. Het boek beschrijft de seizoenen van een liefdesrelatie en stelt zich daarbij voortdurend de vraag: Wat gebeurt er met het romantisch ideaal van de liefde als een relatie zich ontwikkeld? En wat is ervoor nodig om de liefde te behouden? Naast deze toegepaste, hedendaagse reflecties van De Botton zullen we in deze cursus naar de meer existentieel-filosofische overwegingen van de Deense filosoof en theoloog Kierkegaard kijken. In één van zijn belangrijkste werken “Wat de liefde doet” onderzoekt Kierkegaard de liefde. Hij stelt dat de liefde een van de centrale aspecten van het menselijk bestaan is: het redt ons van eenzaamheid, het verenigt ons met onze medemens, stelt ons in staat een relatie met God aan te gaan. Doordat Kierkegaard de liefde als het fundament van de menselijke existentie beschouwd, is voor hem de filosofische vraag naar wat de liefde, is niet los te trekken van wat de liefde doet: “Wat de liefde doet, dat is ze, en wat ze is, dat doet ze."

In deze cursus kijken we met andere woorden naar fundamentele filosofische reflecties over de oorsprong en het wezen van de liefde zijn en brengen we die in relatie met de hedendaagse praktijk van de liefde.

Woensdag 15 januari 2020
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 97,00
Mw. E. (Enrieke) Damen
Boek: De weg van de liefde, Alain de Boton (klik hier voor meer informatie)
10:00 - 12:00
Locatie: 't Loughoes (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
E. (Enrieke) Damen
E. (Enrieke) Damen
Enrieke Damen specialiseerde zich gedurende haar studie theologie in de godsdienstfilosofie. Inmiddels heeft ze van haar passie haar werk gemaakt en is ze als promovenda—onderzoeker—verbonden aan de Protestants Theologische Universiteit. Ze geniet van het stellen van fundamentele vragen en het puzzelen op filosofische teksten. Maar, echt blij wordt ze als ze les mag geven. Als ze de kans krijgt om filosofische thema’s en denkers tot leven mag brengen door in gesprek te gaan. Ze schroomt daarbij niet om complex filosofisch gedachtegoed te verbinden met hedendaagse vragen. Met humor en passie nodigt zij u uit om in de wondere wereld van de filosofie te duiken.