Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: DA1950

Filosofie, Van de Griekse polis tot de Londense “city”– de geschiedenis van de alfaman

Filosofie, Van de Griekse polis tot de Londense “city”– de geschiedenis van de alfaman
Cursuscode: DA1950

Alle verlichting, modernisering en feministische golven ten spijt; macht en invloed blijken nog steeds zaken van de alfaman. De klassieke aandacht voor de obstakels die een vrouw ondervindt in haar pogingen de rol van deze alfaman op zich te nemen, lijken echter het werkelijke probleem eerder te verdoezelen dan te verhelderen: dat van de waardering van karaktereigenschappen.
Hoe kan het dat de moderne, verlichte mens de potentieel destructieve eigenschappen van de alfaman – dominantie, gebrekkig empathisch vermogen – in alle opzichten rijkelijker beloont dan potentieel vruchtbare tendensen als het willen zorgen, inlevingsvermogen en behoefte aan overleg, zoals dat traditioneel aan vrouwen wordt toegeschreven?
In deze cursus gaan we onder andere in op historisch-filosofische achtergrond en sociaal-maatschappelijke consequenties van de hiërarchische indeling van karaktertrekken via hun koppeling aan mannelijkheid of vrouwelijkheid.

Teksten en leesvragen worden door de docent ter beschikking gesteld. Kopieën dienen rechtstreeks met de docent verrekend te worden.

Maandag 13 januari 2020
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 09:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 121,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. D (Diana) de Esch
09:30 - 11:30
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
D (Diana) de Esch
D (Diana) de Esch
Diana de Esch heeft haar doctorandustitel in de filosofie behaald aan de RuG. Ze heeft zich daar gespecialiseerd in de moderne en hedendaagse filosofie en zich gespecialiseerd in de verhouding tussen de Angelsaksische en de continentale filosofie. Onlangs heeft ze een researchmaster gericht op dit onderwerp afgerond aan de Université Paris Nanterre in Parijs. Daarnaast heeft Diana een studie Franse Moderne Letteren voltooid aan de Sorbonne met een specialisatie in didactiek. Diana verzorgt cursussen en lezingen in o.a. Groningen, Zuidlaren en Winsum.