Bestellijst

Geen bestellingen

Volksuniversiteit Zuidlaren

Cursuscode: DA2210

Vluchten in het antropoceen (deel 1)

Vluchten in het antropoceen (deel 1)
Cursuscode: DA2210

Onze tijd waarin geologische processen van de natuur in toenemende mate bepaald worden door menselijk handelen – het antropoceen – wordt gekenmerkt door opeenvolging van crisissen. De inkrimping van het leefgebied op aarde en het tekort aan primaire levensbehoeften komt bovenop de reeds bestaande processen die de moderne samenleving met haar fundament van de mensenrechten en centrale waarden als vrijheid en democratie, verder onder druk zetten. De verschillen tussen extreem rijk en chronisch arm nemen dusdanige proporties aan dat een menswaardig bestaan op steeds meer plekken in het geding komt. De figuur van de vluchteling in het kamp vervangt meer en meer die van de burger in de rechtstaat.

Kernwoorden: vrijheid, crisis, mensenrechten, totalitarisme, geweld

Het eerste deel van deze cursus staat stil bij de verschillende onderliggende processen van onze huidige situatie. Daaronder vallen zowel economische en politieke moderniseringsprocessen als een analyse van de ideologische achtergrond van ons denken daarover. In het tweede deel kijken we vooral naar de verschillende toekomstperspectieven die, misschien tegen de verwachting in, niet allemaal even duister zijn.

Auteurs: Hannah Arendt, Giorgio Agamben, Walter Benjamin, Amartya Sen, Michel Foucault.

Filosofische kernbegrippen: Nataliteit, Homo Sacer, Biopolitiek

 

Het is een tweedelige cursus, maar de beide delen kunnen goed onafhankelijk van elkaar gevolgd worden.

Maandag 19 september 2022
9 lezingen van 2 uur aanvangstijd 09:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 145,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. D (Diana) de Esch
09:30 - 11:30
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
D (Diana) de Esch
D (Diana) de Esch
Diana de Esch heeft haar doctorandustitel in de filosofie behaald aan de RuG. Ze heeft zich daar gespecialiseerd in de moderne en hedendaagse filosofie en zich gespecialiseerd in de verhouding tussen de Angelsaksische en de continentale filosofie. Onlangs heeft ze een researchmaster gericht op dit onderwerp afgerond aan de Université Paris Nanterre in Parijs. Daarnaast heeft Diana een studie Franse Moderne Letteren voltooid aan de Sorbonne met een specialisatie in didactiek. Diana verzorgt cursussen en lezingen in o.a. Groningen, Zuidlaren en Winsum.