Bestellijst

Geen bestellingen

Volksuniversiteit Zuidlaren

Cursuscode: DA2220

Vluchten in het antropoceen (deel 2)

Vluchten in het antropoceen (deel 2)
Cursuscode: DA2220

Onze tijd waarin geologische processen van de natuur in toenemende mate bepaald worden door menselijk handelen – het antropoceen – wordt gekenmerkt door opeenvolging van crisissen. De inkrimping van het leefgebied op aarde en het tekort aan primaire levensbehoeften komt bovenop de reeds bestaande processen die de moderne samenleving met haar fundament van de mensenrechten en centrale waarden als vrijheid en democratie, verder onder druk zetten. De verschillen tussen extreem rijk en chronisch arm nemen dusdanige proporties aan dat een menswaardig bestaan op steeds meer plekken in het geding komt. De figuur van de vluchteling in het kamp vervangt meer en meer die van de burger in de rechtstaat.

Kernwoorden: vrijheid, totalitarisme, crisis, antropoceen, geopolitiek, figuur van de vluchteling

Het tweede deel van deze cursus over de nieuwe status van de mens in het tijdperk waarin haar (technologische) macht is uitgegroeid tot een van de natuurkrachten die de processen op aarde bepalen. Gaat ze haar vermogens gebruiken om haar bestaansvoorwaarden te vernietigen of liggen er nieuwe kansen om zowel deze voorwaarden als het eigen mens-zijn, opnieuw in te vullen en veilig te stellen?

Auteurs: Hannah Arendt, Giorgio Agamben, Walter Benjamin, Amartya Sen, Michel Foucault.

 

Het is een tweedelige cursus, maar de beide delen kunnen goed onafhankelijk van elkaar gevolgd worden.

Maandag 16 januari 2023
10 lezingen van 2 uur aanvangstijd 09:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 145,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. D (Diana) de Esch
09:30 - 11:30
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
D (Diana) de Esch
D (Diana) de Esch
Diana de Esch heeft haar doctorandustitel in de filosofie behaald aan de RuG. Ze heeft zich daar gespecialiseerd in de moderne en hedendaagse filosofie en zich gespecialiseerd in de verhouding tussen de Angelsaksische en de continentale filosofie. Onlangs heeft ze een researchmaster gericht op dit onderwerp afgerond aan de Université Paris Nanterre in Parijs. Daarnaast heeft Diana een studie Franse Moderne Letteren voltooid aan de Sorbonne met een specialisatie in didactiek. Diana verzorgt cursussen en lezingen in o.a. Groningen, Zuidlaren en Winsum.