Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: XA1915

Lezing De maanreizen afgestoft

Lezing De maanreizen afgestoft
Cursuscode: XA1915

Op zaterdag 20 juli 2019 was het precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de maan landden. Het is de eerste keer geweest dat mensen op een ander hemellichaam liepen en sliepen. Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van de ruimtevaart en mensheid is de aanleiding voor een unieke presentatie.

De vlucht van Apollo 11 in beeld en verhaal

In een boeiende presentatie met uniek beeldmateriaal neemt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande u mee naar de tijd van de Apollo maanlandingen. Het waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin die als eerste mensen in 1969 over de maan liepen tijdens de vlucht van Apollo 11. Het verhaal achter de eerste maanlanding zit vol rivaliteit, echte helden, mislukkingen en doorzettingsvermogen. Ook nu, 50 jaar later, zijn de Apollomaanvluchten nog een inspiratiebron voor samenwerking op ieder niveau. voor dromen, creativiteit en leiderschap.   

Het verhaal van “De Maanreizen afgestoft!” is dan ook het begin van de nieuwe ruimtevaart. De ruimtevaart van Elon Musk´s SpaceX en Jeff Bezos´ Blue Origin; kortom maanreizen voor iedereen! 

Er zouden na de historische ruimtemissie van Apollo 11 nog vijf Amerikaanse bemande maanlandingen volgen. Met de laatste maanreis van Apollo 17 kwam er in 1972 een einde aan de bemande vluchten naar de maan. Het was tevens het einde van een tijdperk. Een tijdperk waarin de ruimtevaart geschiedenis schreef. Het was spannend, avontuurlijk en leerzaam.

De maan bleek overigens niet geel en van kaas te zijn. De maan is grauw, grijs en stoffig! De oppervlakte wordt bedekt met een laag van zeker zo’n 15 cm maan regoliet, maanstof.

 Nu 50 jaar na de eerste bemande maanlanding is er een hernieuwde belangstelling voor reizen naar de Maan. Zowel de Amerikanen, Russen, Chinezen en Europeanen willen terug naar de Maan. Na het huidige tijdperk van de ruimtestations en baantjes om de aarde wordt het tijd dat de geschiedenis wordt afgestoft en we opnieuw kennismaken met de maan!  In 2024 willen de Amerikanen weer voet zetten op de Maan. En dit keer onder andere met de eerste vrouw op dit hemellichaam.

(Het zou leuk zijn als mensen nog zaken hebben uit de tijd van de bemande maanlandingen en deze mee willen nemen om te laten zien en herinneringen aan het Apollo tijdperk op te halen.)

Maandag 2 maart 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 9,00
Dhr. H. (Hans) van der Lande
19:30 - 21:30
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
H. (Hans) van der Lande
H. (Hans) van der Lande
Op deze bijzondere avond neemt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande bezoekers van mee op ruimtereis naar de Maan. Als voormalig educatief manager en ruimtevaartspecialist bij het bezoekerscentrum van ESA in Noordwijk, heeft hij samengewerkt met Neil Armstrong en Buzz Aldrin, Apollo 11; Charlie Duke Apollo 16 en Ed Mitchell van Apollo 14. Op de foto ziet u Hans van der Lande tezamen met Neil Armstrong.