Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CA2020

Cursus Kunstgeschiedenis II-I en III

Cursus Kunstgeschiedenis II-I en III
Cursuscode: CA2020

KUNST uit de DOEKEN

Kunstgeschiedenis / Kunstbeschouwing

- zien is meer dan kijken -

- beschouwen, vergelijken, analyseren, bespreken, herkennen -

We leven in het tijdperk van de mens en hebben om te gaan met een nieuwe werkelijkheid. Hierdoor is heel duidelijk gebleken dat Kunst belangrijk is, dat het verbindt en dat ook je verbeelding daarbij een belangrijke rol speelt. Het NU is anders voor ons allemaal. We konden niet naar het theater, bioscoop, de musea en geen festival. Een pas op de plaats. Misschien is er in je gevoel met betrekking tot de kunsten wel iets veranderd. Misschien is het duidelijk geworden waar je meer van wilt zien of horen. Met betrekking tot Kunst uit de Doeken kan het ontstaan, het verval, de strijd, de geschiedenis, de schoonheid of de emotie je voorkeur hebben. We gaan er mee aan de slag.

Natuurlijk heeft alles met TIJD te maken. In de komende cursus gaan we ook terug naar de bron. Het hoe, waarom en waardoor, oorzaak en gevolg. Vernieuwing in de muziek, dans, pracht en praal, verval, technische hoogstandjes, vervreemding, het zoeken naar uitersten in ruimte en tijd, eigenschappen van materiaal en techniek en wat dit met vorm doet. Wat is decoratie, wat is dessin en wat is kitsch. En natuurlijk is er aandacht voor de kunstenaar als individu.

De start is in ‘de ROARING TWENTIES’ en gaat verder richting het Nu

  • het interbellum met design, de heroriëntatie op materiaal, vorm, inhoud en techniek
  • de beeldhouwkunst en onderzoek naar de ruimte, grensvervaging en vervreemding
  • landArt, met voorbereiding op Into Nature 2021
  • TEXTIEL, Van wandtapijt tot sculptuur en mode/couture
  • voorbereiding op museumbezoek (hierin is de inhoud v.d. expositie het uitgangspunt bijv. Frida Kahlo in het Drents Museum etc.)

Van iedere les wordt een hand-out verstrekt. De kosten hiervan verrekent u rechtstreeks met de docente.

Dinsdag 6 oktober 2020
10 lessen van 2,5 uur , elke 2 weken aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 160,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. J (Janneke) Gelling
13:30 - 16:00
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
J (Janneke) Gelling
J (Janneke) Gelling
Doceert Kunstgeschiedenis aan de Volksuniversiteit sinds 2010 en is vormgever sinds 1987 Beschouwen, vergelijken, analyseren, bespreken en herkennen: Picasso heeft zich afgevraagd waarom veel mensen de kunst willen begrijpen. Waarom niet de zang van een vogel, waarom houdt men van de sterren, van de verschillen in seizoenen zonder te proberen de betekenis te weten te komen. Ligt het er aan dat kunst door mensen is gemaakt en dat men wil weten het waarom en door wie? Janneke Gelling is bijna 20 jaar verbonden geweest aan de NHL (Hogeschool in Leeuwarden) als coördinator en docent aan de Faculteit Onderwijs; de Lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving en de afd. Communicatie. Gaf les in Kunstgeschiedenis, dessin- en tentoonstellingsvormgeving, styling en eventmanagement, waarbij ook het coördineren van projecten met studenten aan derden een belangrijk onderdeel vormde.