Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CA2050

KUNST uit de DOEKEN 2020/2021 (extra cursus)

KUNST uit de DOEKEN 2020/2021 (extra cursus)
Cursuscode: CA2050

-zien is meer dan kijken-

-beschouwen, vergelijken, analyseren, bespreken, herkennen-

We leven in het tijdperk van de mens en hebben om te gaan met een nieuwe werkelijkheid. Hierdoor is heel duidelijk gebleken dat Kunst belangrijk is, dat het verbindt en dat ook je verbeelding daarbij een belangrijke rol speelt. Het NU is anders voor ons allemaal. We konden niet naar het theater, bioscoop, de musea en geen festival. Een pas op de plaats. Misschien is er in je gevoel met betrekking tot de kunsten wel iets veranderd. Misschien is het duidelijk geworden waarom je meer over kunst wilt zien of horen. Met betrekking tot deze cursus kan het ontstaan, het verval, de strijd , de geschiedenis , de schoonheid of de emotie die kunst bij je oproept een bepaalde voorkeur hebben. Daar gaan we mee aan de slag.

Natuurlijk heeft alles met TIJD te maken. In de komende cursus gaan we ook terug naar de bron. Het hoe, waarom en waardoor, oorzaak en gevolg. Vernieuwing in de muziek, dans, pracht en praal, het verval, de technische hoogstandjes , vervreemding, het zoeken naar uitersten in ruimte en tijd. We hebben het over eigenschappen van materiaal en techniek, wat dit met vorm, kleur en compositie doet. Wat is decoratie, wat is dessin en wat is kitsch. En natuurlijk is er aandacht voor de kunstenaar als individu.

Wat wordt er ook expliciet behandeld?

  • chronologie v.a.1850 met uitgelichte thema’s ; Roaring Twenties, Interbellum
  • hoe kijk je naar kunst, dit is een doorlopende lijn
  • voorbereiding op museabezoek. Besproken worden exposities in de omgeving, binnen-en buitenland
  • land Art , vanwege Into Nature in 2021 Zuid Drenthe
  • textiel : Van wandtapijt tot sculptuur en mode/couture
Woensdag 28 oktober 2020
5 lessen van 2,5 uur , elke 2 weken aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 80,00
Mw. J (Janneke) Gelling
9:30 - 12:00
Locaties: De Ludinge, De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
J (Janneke) Gelling
J (Janneke) Gelling
Doceert Kunstgeschiedenis aan de Volksuniversiteit sinds 2010 en is vormgever sinds 1987 Beschouwen, vergelijken, analyseren, bespreken en herkennen: Picasso heeft zich afgevraagd waarom veel mensen de kunst willen begrijpen. Waarom niet de zang van een vogel, waarom houdt men van de sterren, van de verschillen in seizoenen zonder te proberen de betekenis te weten te komen. Ligt het er aan dat kunst door mensen is gemaakt en dat men wil weten het waarom en door wie? Janneke Gelling is bijna 20 jaar verbonden geweest aan de NHL (Hogeschool in Leeuwarden) als coördinator en docent aan de Faculteit Onderwijs; de Lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving en de afd. Communicatie. Gaf les in Kunstgeschiedenis, dessin- en tentoonstellingsvormgeving, styling en eventmanagement, waarbij ook het coördineren van projecten met studenten aan derden een belangrijk onderdeel vormde.