Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CA1810

Kunstgeschiedenis II-I

Kunstgeschiedenis II-I
Cursuscode: CA1810
Kunstgeschiedenis / Kunstbeschouwing
- beschouwen, vergelijken, analyseren, bespreken en herkennen-

"Kunst uit de Doeken" neemt je mee naar verschillende stijlperiodes, voor een ontmoeting met individuele kunstenaars en hun ontwikkelingsproces. Door te kijken, vergelijken en analyseren, kun je de beeldtaal van de kunstenaar ontdekken.
Een  belangrijke periode voor de westerse kunst ligt tussen 1890 en het begin van de 20e eeuw. De gevolgen hiervan zijn zichtbaar gemaakt door de Avant Garde uit die tijd, het Expressionisme van Munch, Matisse, Kirchner en Kandinski. de Ploegleden en de DaDa beweging.
In de lessen zijn er vergelijkingen en cross-overs tussen de verschillende disciplines als beeldende- en toegepaste kunst, film en literatuur, staatsieportret en selfie. De ontmoeting tussen Kandinski en Schönberg, tussen Munch en Matisse, je kunt je afvragen waardoor ontstaat de verbinding en wat zijn de gevolgen voor hun werk.
Inhoud:
-Na de ROMANTIEK van het Noorden,Turner en De Zon is God, gaan we verder met de gevolgen ervan voor de kunst. o.a. de schilders van het licht met het impressionisme, de expressionisten en de Ploegschilders.
-Noorwegen: beeldende kunst, muziek en verbindingen met hedendaagse kunstenaars
- een aantal modeontwerpers, de overeenkomsten en de verschillen
-kleur- en vormleer en het  Bauhaus
- bekende duo’s in de kunst uit het begin van de 20e eeuw: Wassily Kandinsky(1866-1944) en Gabriele Münter(1877-1962), Hannah Höch(1889-1978) en Raoul Hausmann(1886-1971) e.a..

Verder natuurlijk de actualiteit met interactie. Dit in de vorm van trailers van films, actuele exposities, muziek en theaterprodukties (als voorbeeld the conference of the Birds)

  In het verlengde van deze cursus kunt u, bij voldoende belangstelling, deelnemen aan twee excursies, één in december 2018 en één in april 2019. Deelname is niet verplicht, de kosten zijn voor eigen rekening.

  Van iedere les wordt een hand-out verstrekt. De kosten hiervan verrekent u rechtstreeks met de docent.

  Dinsdag 25 september 2018
  10 lessen van 2,5 uur , elke 2 weken aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
  Prijs: € 152,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
  Mw. J (Janneke) Gelling
  13:30 - 16:00
  Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adres gegevens)
  Inschrijving nog open >
  J (Janneke) Gelling
  J (Janneke) Gelling
  Doceert Kunstgeschiedenis aan de Volksuniversiteit sinds 2010 en is vormgever sinds 1987 - beschouwen, vergelijken, analyseren, bespreken en herkennen- Picasso heeft zich afgevraagd waarom veel mensen de kunst willen begrijpen. Waarom niet de zang van een vogel, waarom houdt men van de sterren, van de verschillen in seizoenen zonder te proberen de betekenis te weten te komen. Ligt het er aan dat kunst door mensen is gemaakt en dat men wil weten het waarom en door wie? Janneke Gelling is bijna 20 jaar verbonden geweest aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden als coördinator en docent aan de Faculteit Onderwijs ; de Lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving en de afd. Communicatie. Gaf les in Kunstgeschiedenis, dessin- en tentoonstellingsvormgeving , styling en eventmanagement, waarbij ook het coördineren van projecten met studenten aan derden een belangrijk onderdeel vormde.