Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CA1830

Kunstgeschiedenis III

Kunstgeschiedenis III
Cursuscode: CA1830
Kunstgeschiedenis / Kunstbeschouwing
- kijken, beschouwen, vergelijken, herkennen, analyseren en bespreken-

We leven in het tijdperk van de mens. Het omgaan met een nieuwe werkelijkheid. Het verschil en de overeenkomst tussen een geschilderd portret en een selfie. Natuurlijk komt net als in andere jaren en actueel als altijd Ovidius, Romeins schrijver van de Metamorphosen, voorbij.
In deze cursus komen ontwikkelingen aan bod die in de beeldende kunst te maken hebben met gebeurtenissen in de wereld en nieuwe mogelijkheden op het gebied van wetenschap, techniek en sociale media. Wat doen deze veranderingen en gebeurtenissen met de gevoelens van kunstenaars, wat zijn prikkels tot inspiratie en wat is het gevolg voor hun werk. Op welke manier komt dit bij de beschouwer binnen. Besprekingen aan de hand van trailers van films, actuele exposities, theaterprodukties.
Hoe ga je naar een museum of galerie? Met voorinformatie, of laat je je verrassen? Hoe bekijk je een expositie? Is het thema belangrijk of de bekendheid van de kunstenaar? Kijk je ook naar bijv.de vormgeving van de expositie en wat het met de ruimte doet? Mooi en lelijk zijn subjectieve begrippen die van toepassing zijn op de persoonlijke kijkervaring en smaak.
Inhoud o.a.:
-licht in diverse gradaties in: beeldende kunst, architectuur, mode en textielkunst
-het portret als spiegel, selfie;  Rineke Dijkstra, Erwin Olaf, Cindy Sherman en de gebr. Van Eyck
-het tijdperk van de mens, wat doen we met onze aarde
-vervolg op de ROMANTIEK in het Noorden met o.a. Turner en Friedrich en wat  de gevolgen er van zijn voor het Expressionisten in Noord en West Europa
-de lijn tussen kunst en commercie de YBA,( Young British Artists), Jan Cremer, Jeff Koons e.a.
-Verbindingen  en fenomenen als klimaatveranderingen, cross-overs in muziek Ludovico Einaudi film, mode en beeldende kunst, architectuur, tuinkunst

  In het verlengde van deze cursus kunt u, bij voldoende belangstelling, deelnemen aan twee excursies, één in december 2018 en één in april 2019. Deelname is niet verplicht, de kosten zijn voor eigen rekening.

  Van iedere les wordt een hand-out verstrekt. De kosten hiervan verrekent u rechtstreeks met de docent.

   Dinsdag 2 oktober 2018
   10 lessen van 2,5 uur , elke 2 weken aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
   Prijs: € 152,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
   Mw. J (Janneke) Gelling
   13:30 - 16:00
   Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adres gegevens)
   Aanmelden wachtlijst >
   J (Janneke) Gelling
   J (Janneke) Gelling
   Doceert Kunstgeschiedenis aan de Volksuniversiteit sinds 2010 en is vormgever sinds 1987 - beschouwen, vergelijken, analyseren, bespreken en herkennen- Picasso heeft zich afgevraagd waarom veel mensen de kunst willen begrijpen. Waarom niet de zang van een vogel, waarom houdt men van de sterren, van de verschillen in seizoenen zonder te proberen de betekenis te weten te komen. Ligt het er aan dat kunst door mensen is gemaakt en dat men wil weten het waarom en door wie? Janneke Gelling is bijna 20 jaar verbonden geweest aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden als coördinator en docent aan de Faculteit Onderwijs ; de Lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving en de afd. Communicatie. Gaf les in Kunstgeschiedenis, dessin- en tentoonstellingsvormgeving , styling en eventmanagement, waarbij ook het coördineren van projecten met studenten aan derden een belangrijk onderdeel vormde.