Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: XA1970

Lezing: Christo

Lezing: Christo
Cursuscode: XA1970

Één van de bekendste bouwwerken van Parijs, de Arc de Triomphe, de grote triomfboog ooit in opdracht van Napoleon gebouwd, wordt volgend jaar door CHRISTO, beeldend kunstenaar, ingepakt met 7 km. rood touw en 25.000 m2 zilverblauw polypropyleen.

Christo is geboren in Bulgarije en opgeleid in Sofia, Wenen en Parijs waar hij als portretschilder werkte. In de tweede helft van de jaren vijftig van de vorige eeuw begint hij kleine objecten in te pakken. Hij Ontmoet in 1958 zijn toekomstige vrouw Jeanne Claude met wie hij tot haar overlijden in 2009 samenwerkte. Hij creatief en zij als public relation manager.

Naast de kleine objecten begonnen ze mensen en delen van mensen in te pakken, vervolgens gingen ze met hun ‘empaquettages’ naar buiten.  Bomen, stoepen, tegels, gebouwen en in de 70er jaren werden hele landschappen ingepakt.
Invloeden van het dadaïsme, het surrealisme, arte povera, conceptuele kunst en land art zijn duidelijk aanwezig in het werk van Christo en Jeanne Claude. Hun vormgeving is echter volledig authentiek. Het bewuste  gebruik van textiel is niet alleen middel, maar ook doel. Het soepele textiele materiaal voegt zich en onthult tegelijk het silhouet van de inhoud.
Tijdens de lezing is er ook aandacht voor land-art als stroming en inpakken als kunstvorm.

Donderdag 5 maart 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 9,00
Mw. J (Janneke) Gelling
19:30 - 21:30
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
J (Janneke) Gelling
J (Janneke) Gelling
Doceert Kunstgeschiedenis aan de Volksuniversiteit sinds 2010 en is vormgever sinds 1987 Beschouwen, vergelijken, analyseren, bespreken en herkennen: Picasso heeft zich afgevraagd waarom veel mensen de kunst willen begrijpen. Waarom niet de zang van een vogel, waarom houdt men van de sterren, van de verschillen in seizoenen zonder te proberen de betekenis te weten te komen. Ligt het er aan dat kunst door mensen is gemaakt en dat men wil weten het waarom en door wie? Janneke Gelling is bijna 20 jaar verbonden geweest aan de NHL (Hogeschool in Leeuwarden) als coördinator en docent aan de Faculteit Onderwijs; de Lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving en de afd. Communicatie. Gaf les in Kunstgeschiedenis, dessin- en tentoonstellingsvormgeving, styling en eventmanagement, waarbij ook het coördineren van projecten met studenten aan derden een belangrijk onderdeel vormde.