Bestellijst

Geen bestellingen

Volksuniversiteit Zuidlaren

Cursuscode: CA2210

PANORAMA Kunst en Vormgeving

PANORAMA Kunst en Vormgeving
Cursuscode: CA2210

-waarom kunst me inspireert, waarom ik het doceer, waarom ik het maak en…waarom
- KUNST er toe doet!-

We leven in het tijdperk van de mens en hebben om te gaan met een nieuwe werkelijkheid. Hierdoor is heel duidelijk gebleken dat KUNST daarin een belangrijke rol speelt, dat het verbindt, je zintuigen prikkelt en dat het je verbeelding aanspreekt. De huidige maatschappelijke veranderingen hebben er bij mij toe geleid na te denken over Kunst uit de Doeken wat ik nu meer dan 10 jaar heb gegeven. Op dezelfde voet verder gaan, of kiezen voor een nieuw format. Dit laatste heeft geleid tot het maken van een serie van 7 colleges, die beginnen op dinsdag 13 september a.s..

Een vast lesmoment is iedere 2e dinsdag van de maand, een middag en avondcollege met de titel: PANORAMA KUNST en VORMGEVING

Het woord panorama is afgeleid van het Griekse 'pan' (alles) en 'horama' (zicht), schouwspel, van horan= zien. Het betekent dus 'alleszicht'. Vaak denken we bij een panorama aan een vergezicht, aan een uitzicht op een mooi landschap.

Deze reeks zal dan ook een ’landschap’ worden op het gebied van de kunsten in brede zin, wat tijd, context en plaats met elkaar verbindt. Je kunt het ook zien als een ‘gelaagde’ collage.

format: Mijn PANORAMA is begonnen met een idee, gevolgd door een gesprek/interview met een deskundige op het gebied van KUNST en VORMGEVING. Hierdoor is deze nieuwsgierig makende, misschien vragen oproepende reeks colleges ontstaan.

Inhoud en presentatie is in de vorm van beeldverhalen met interactie.

Wie zijn de hoofdpersonen in mijn Panorama:

De kunstenaar (autonoom en toegepast), de museumdirecteur, de conservator, de hoofdredacteur van een kunsttijdschrift en natuurlijk mijn cursisten, die mij al jaren de kans geven me te kunnen vernieuwen.

Geschiedenis en beschouwing, stijl, ambacht, schoonheid en verval, genres, exposities, muziek, film, etc.

 


-Picasso, MOW, Claudy Jongstra, Sheila Hicks, AMBACHT, Vincent van Gogh, KLEUR, Hockney, Erik van Ommen, Barbara Broekman, VORM, Biennale 2022, Bilbao, Guggenheim, Duchamp, COMPOSITIE, Sophie Tauber, Iris Kensmil, Matisse, LICHT, Fries Museum, Paulus Potter, Kusama, RUIMTE, Anthony Gormley, Voorlinden, Kroller-Muller, STRUCTUUR, het Depot, RITME, Christien Meindertsma, Donatello, BEWEGING, Architectuur , Vlaamse Primitieven, Meret Oppenheim, Eileen Gray, Leonora Carrington , Drents Museum, BELJON, Erwin Olaf, 2D/3D, Groninger Museum, Tadao Ando, Etel Adnan , Insel Hombroich, Documenta etc. En aangevuld met aktuele gebeurtenissen.-

 

Dinsdag 13 september 2022
7 lezingen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 102,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. J (Janneke) Gelling
13:30 - 15:30
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
J (Janneke) Gelling
J (Janneke) Gelling
Doceert Kunstgeschiedenis aan de Volksuniversiteit sinds 2010 en is vormgever sinds 1987 Beschouwen, vergelijken, analyseren, bespreken en herkennen: Picasso heeft zich afgevraagd waarom veel mensen de kunst willen begrijpen. Waarom niet de zang van een vogel, waarom houdt men van de sterren, van de verschillen in seizoenen zonder te proberen de betekenis te weten te komen. Ligt het er aan dat kunst door mensen is gemaakt en dat men wil weten het waarom en door wie? Janneke Gelling is bijna 20 jaar verbonden geweest aan de NHL (Hogeschool in Leeuwarden) als coördinator en docent aan de Faculteit Onderwijs; de Lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving en de afd. Communicatie. Gaf les in Kunstgeschiedenis, dessin- en tentoonstellingsvormgeving, styling en eventmanagement, waarbij ook het coördineren van projecten met studenten aan derden een belangrijk onderdeel vormde.