Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: XA1930

Lezing: Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan. Getuigenissen uit een tijd in verandering.

Lezing: Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan. Getuigenissen uit een tijd in verandering.
Cursuscode: XA1930

Tijdens deze lezing staan we stil bij het interessante leven en werk van de auteurs Carry van Bruggen (1881-1932) en Jacob Israël de Haan (1881-1924). Broer en zus groeiden op in een joods- orthodox gezin en debuteerden in het Fin de Siècle, de periode waarin wetenschappelijke ontwikkelingen de visie op mens en maatschappij veranderden. Beiden werden lid van de SDAP, maar sloegen in hun literaire werk een eigen richting in. De Haan werd vooral berucht door zijn romandebuut Pijpelijntjes (1904), de eerste homoseksuele roman in Nederland. Hij verloor daardoor zijn werk bij het socialistische dagblad Het Volk en zijn baan als onderwijzer. Vanuit het toenmalige Palestina publiceerde hij vanaf 1919 zijn ervaringen in het Algemeen Handelsblad.  De Haan bleef geloven in de realisatie van een Joodse staat, maar bekritiseerde het zionisme en had oog voor het lot van de Arabieren. Dat zou hem uiteindelijk zijn leven kosten.
De eerste romans van de maatschappelijk geëngageerde Carry van Bruggen beschrijven de ervaringen van een joods kind beklemd tussen de veiligheid van de joodse rituelen en het heersende antisemitisme. Van Bruggen schreef in 1917 een groot filosofisch werk Prometheus waarin zij een evenwicht probeerde te vinden tussen de vrijheid van het individu en zijn verantwoordelijkheid voor de gemeenschap. In haar laatste roman Eva (1926) zou ze deze denkbeelden op een aangrijpende manier uitwerken. Een avond met geschiedenis, boeiende teksten en voor nu nog steeds actuele thema’s.

Donderdag 21 november 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 7,00
Mw. E.M.J.J. (Els) van Ardenne- Diephuis
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Zuidlaren (klik hier voor de adresgegevens)
E.M.J.J. (Els) van Ardenne- Diephuis
E.M.J.J. (Els) van Ardenne- Diephuis
Els van Ardenne-Diephuis studeerde Nederlandse taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en Nederlandse taal en cultuur aan de RUG en was werkzaam als docente Nederlands in het voortgezet onderwijs. Voor diverse culturele instellingen verzorgt zij lezingen en cursussen op het gebied van de moderne Nederlandse literatuur en de literatuur van Zuid-Afrika: thematische literatuurgeschiedenis en poëzie- en verhaalanalyse.