Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: GB2150

Natuurkunde, Achtergronden en Toepassingen van de atoomfysica en kwantummechanica in de moderne samenleving.

Natuurkunde, Achtergronden en Toepassingen van de  atoomfysica en kwantummechanica in de moderne samenleving.
Cursuscode: GB2150

Atoomfysica

We kunnen ons een leven zonder elektronische apparatuur als computers, televisies, smartphones of elektrische auto’s nauwelijks meer voorstellen. Daarnaast leunen het huishouden, de industrie en de gezondheidszorg zwaar op chemische verbindingen en materialen. Toch is het bestaan van die apparaten en chemische verbindingen lang niet zo vanzelfsprekend als we wel denken. De huidige technologische samenleving is voor een groot deel te danken aan de kennis over het gedrag van atomen.

We zouden ons dan ook moeten realiseren dat we steeds meer komen te leven in een wereld waarin niet wijzelf, maar atomen ‘regeren’. Het atoomtijdperk kent mooie kanten, maar ook een ongrijpbare, mysterieuze en wellicht risicovolle keerzijde.

De cursus richt zich op de bijzondere (en vaak magische) wereld van atomen en de belangrijkste ontwikkelingen in de natuurwetenschap, die in historisch perspectief worden behandeld. Er worden geen ingewikkelde formules gebruikt en is door iedereen te volgen die interesse heeft op dit gebied. De lessen bestaan uit ‘hoorcolleges’ met PowerPointpresentaties.

Cursusmateriaal (niet bij de cursusprijs inbegrepen):

Bouwstenen van de Materie, Inleiding tot de atoomfysica en kwantummechanica.

Dit rijk geïllustreerde en 282 bladzijden tellende boek wordt gebruikt als leidraad en aanbevolen als lesmateriaal. De cursisten zijn vrij om het boek aan te schaffen. Het boek kan via de docent worden aangeschaft. Het boek kost € 29,-.   

Woensdag 26 januari 2022
5 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 73,00
Dhr. H.J. (Heiko Jan) Mein
19:30 - 21:30
Locatie: De Ludinge (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
H.J. (Heiko Jan) Mein
H.J. (Heiko Jan) Mein
Heiko Jan Mein studeerde wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte ondermeer als docent aan verschillende hogescholen en academische opleidingen. Voorts vervulde hij meerdere managementfuncties bij de overheid en had hij diverse bestuurlijke nevenfuncties. Heiko Jan Mein is ook de auteur van het boek “Bouwstenen van de Materie”, een inleiding tot de atoomfysica en kwantummechanica, dat als leidraad bij de cursus wordt gebruikt. De lessen worden verzorgd met gebruikmaking van PowerPointpresentaties, filmpjes, animaties en computerapplicaties voor simulatie van wetenschappelijke experimenten.